Новости

Фестиваль "Джозеф Конрад у кіні": Смуга тіні; Аґірре, гнів Божий; Ґабріела; Апокаліпсис сьогодні

21⋅11⋅2007 10:08

Польський Інститут у Києві за підтримки Ґете-Інституту, Французького культурного центру й Посольства США запрошує на фестиваль «Джозеф Конрад у кіні». До 150-річчя від дня народження Джозефа Конрада – 21-24 листопада у столичному кінотеатрі «Київ»; початок сеансів о 19.00; вхід вільний...

Творчість Джозефа Конрада-Коженьовського (відомого британського письменника, поляка за національністю, який народився в Україні) користується незмінною популярністю кіномитців в усьому світі. Про це свідчить багата фільмографія, яка виникла на основі його творів (понад 70 ігрових, документальних, анімаційних фільмів, телепрограм). У програмі київського фестивалю «Джозеф Конрад у кіні» – найкращі екранізації від культових режисерів – Вайди, Шеро, Герцоґа, Копполи...

21 листопада – Смуга тіні, 1976, режисер Анджей Вайда. Сценарій фільму написано за мотивами однойменного твору Джозефа Конрада. Головний герой - молодий недосвідчений офіцер флоту Конрад (у фільмі - поляк за походженням) уперше стає капітаном торговельного судна. Він має привести корабель, попередній капітан якого несподівано помер, з Бангкока до Сингапура.

22 листопада – Аґірре, гнів Божий, 1972, режисер Вернер Герцоґ. Сюжетна канва фільму близька до повісти Конрада «Серце темряви», де також ідеться про європейський колоніалізм, подорож углиб джунґлів, безумство, яке посилюється в дорозі. Дія відбувається в XVI столітті у перуанських Андах: експедиція іспанських конкістадорів шукає Ельдорадо, золоту країну інків. Командування розвідувальним загоном приймає одержимий владою Аґірре.

23 листопада – Ґабріела, 2005, режисер Патріс Шеро. Стабільне, сповнене ритуалів подружнє життя Ґабріели (Ізабель Юппер) і Жана (Паскаль Ґреґорі) проходить складне випробування. Жан знаходить прощального листа Ґабріели, у якому та повідомляє, що йде до іншого. Коли чоловік прийде до тями, на нього чекатиме ще одна неспродіванка – Ґабріела повретається. Давно відсутні у їхніх стосунках емоції супроводжуватимуть підведення підсумків подружнього життя.

24 листопада – Апокаліпсис сьогодні, 1979, режисер Френсіс Форд Коппола. «Апокаліпсис сьогодні» загально визнано найкращою екранізацією Конрада – у фільмі місце дії перенесено з Африки (повість «Серце темряви») до охопленого війною В’єтнаму. Капітан Бенджамін Віллард (Мартін Шин) отримує завдання ліквідувати божевільного полковника армії США Курца (Марлон Брандо), який переховується у камбожійських джунґлях, де засновує власне королівство й очолює загін, котрий воює як з американцями, так і з в’єтнамцями.

ВХІД ВІЛЬНИЙ!

Кінотеатр «Київ» - вул. Червоноармійська, 19, тел.: 234-33 80, 234-73- 81. 

- / 5
0 голосов